Myytit ja kansanperinne Suomessa

Suomalainen mytologia on yhteisnimitys suomalaisten kansojen kansanperinteelle, johon kuuluvat sekä suomeksi että karjalaksi kerrotut myytit ja legendat. Siihen kuuluvat myös suomenkieliset versiot saaduiksi kutsutuista tarinoista, kuten Grimmin veljesten keräämistä tarinoista.

Suomalaisen kirjallisen kirjallisuuden alkuajoista johtuen on mahdotonta määritellä tarkalleen, milloin kirjallinen perinne syntyi, mutta ainakin suomalaisen runouden varhaisvaiheita on löydettävissä kirppis lauluista, joita voidaan pitää maailman vanhimpana partituuri laulun muotona. Ensimmäiset tekstinpätkät ovat peräisin riimu säkeistä ja sijais riimeistä, jotka myöhemmin kehittyivät täysi mittaisiksi kansanlauluiksi.

Suomalaisen kansanperinteen juuret

Varhainen rautakausi (noin 800-1200 jKr.) oli dauphin alaisten ja "vanhan Suomen" aikaa, jolloin Suomen nykyisillä rannikko- ja sisämaa-alueilla asui eri kieliä puhuvia heimoja. Saamelaiset, nykyisten saamelaisten esi-isät, olivat luultavasti yksi näistä ryhmistä, joihin myöhemmin liittyivät baltiaaniset suomalaiset, joiden kieli muodosti pohjan suomelle, virolle ja mahdollisesti muille uralilaisille kielille.

Suomalainen kansanperinne on siis monimutkainen sekoitus idästä, lännestä, pohjoisesta ja etelästä tulleita vaikutteita. Suomalaisen mytologian pääasiallinen lähde on Elias Lönnrot useiden vuosien aikana keräämä aineisto: Elias Lönnrot keräsi sitä Karjalassa vuosina 1835-1836 laatiessaan Kalevalaansa. Muita myytti- ja satukokoelmia ilmestyi Mile Neuksen ansiosta, joka julkaisi Kainuun maakunnassa kerätyn aineiston.

Suomalainen mytologia

Kalevalan runot muistuttavat Suomen kansan laulamia muinaisia riimu lauluja, mutta toisin kuin perinteiset riemulaulut, ne olivat hyvin jäsenneltyjä ja kaavamaisia. Ennen kuin kristinusko tuli Suomeen, paikallisille luonnon hengille uhrattiin paljon. Nämä nimettömät entiteetit, joita myöhemmin kutsuttiin nimellä "Jumala" (Jumala) tai "Perkele" (Paholainen), tekivät luonnosta ihmiselle ankaran. Samaan aikaan ihmiset personoivat monia asioita, jotka pakanallisina aikoina vaikuttivat hyväntahtoisemmilta: esimerkiksi sadetta pidettiin jumalallisena olentona, ja aurinko oli sekä jumalatar että jumala. Joulupukin suomalainen versio on nimeltään Joelupukki, jonka juuret ovat pakanallisissa perinteissä.

Suomalaiset jakoivat monia kokemuksia muiden uralilaisten kansojen kanssa, ja monet suomalaisen mytologian elementit voidaan liittää muihin suomalais-ugrilaiseen ryhmiin tai jopa proto-uralilaiseen kulttuuriin. Itse asiassa osa nykyaikaisen suomalaisen kansanperinteen piirteistä on peräisin baltian suomalaisten tarinoista.

Suomalaisen kansanperinteen tuntemusta varten on luotu monia tietokilpailuja. Voit pelata kaikkia pelejä verkossa. Suomessa on suosittu nettikasino jossa voit pelata Suomen historialle omistettua kolikkopeliä nimeltä "Ikuisuus". Voittoja voi voittaa ilmaiskierroksina, bonusrahana tai jopa oikeana rahana.

Olemme iloisia, että olet kiinnostunut maastamme ja sen kansanperinteestä. Siksi pidämme tätä blogia ja yritämme tehdä artikkeleistamme entistä parempia.